Καρύταινα

Είναι χωριό της Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας Βρένθης. O οικισμός διακρίνεται ιδιαίτερα για τον μεσαιωνικό του χαρακτήρα που του προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες. Έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.

Το εντυπωσιακό και ισχυρό κάστρο της Καρύταινας προσέδωσε στην πόλη στρατηγική σημασία και την ασφάλισε αποτελεσματικά. Αργότερα, η Καρύταινα πέρασε στην εξουσία του Δεσποτάτου του Μορέως, καθώς το 1320 εξαγοράστηκε από τον Ανδρόνικο Β’ Παλαιολόγο. Από το 1461 πέρασε στους Οθωμανούς. Στην τουρκοκρατία παρέμεινε σημαντικό εμπορικό κέντρο, που απελευθέρωσαν το 1821 οι Έλληνες. Το 1826 ο Κολοκοτρώνης χρησιμοποίησε το κάστρο της Καρύταινας ως ορμητήριο κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα.

Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, είναι ένα άλλο μνημείο που εντυπωσιάζει. Σύνθετος, σταυροειδής εγγεγραμμένος με νάρθηκα, οικοδομήθηκε τον 14° αιώνα και μαζί με το περίφημο τριώροφο πέτρινο κωδωνοστάσιο σε σχήμα πύργου και ξεχωριστής αισθητικής τοιχοποιία, προσελκύει όλους τους επισκέπτες προσφέροντας στιγμές πολιτισμικού δέους.

Λεοντάρι

Πανέμορφος παραδοσιακός ιστορικός οικισμός. Το παρελθόν του ξεκινά από την αρχαιότητα και το Αρκαδικό Λεύκτρο, αλλά την μεγάλη του ακμή την γνώρισε τα βυζαντινά χρόνια όταν και εξελίχθηκε στην δεύτερη πιο σημαντική πόλη του Δεσποτάτου του Μυστρά.

Πάνω από το χωριό βρίσκονται τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου. Στον εσωτερικό περίβολο του κάστρου, στην κορυφή του λόφου, σώζονται τα ερείπια μεσαιωνικών κτιρίων, όπως μιας μεγάλης δεξαμενής, και η βόρεια πύλη του κάστρου.

Στη βορειοανατολική πλευρά του κάστρου βρίσκεται η Κάτω ή Βουλωμένη Βρύση, κτισμένη επί οθωμανικών χρόνων. Στην βρύση υπάρχουν ενσωματωμένα τρία ανάγλυφα, δύο βυζαντινά και ένα μεταγενέστερο.

Στην περιοχή επίσης σώζονται αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν ο ναός των Αγίων Αποστόλων, ναός του 14ου αιώνα ο οποίος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, και ο ναός του Αγίου Αθανασίου. Επίσης, εξαιρετικής ομορφιάς είναι οι βυζαντινοί ναοί εντός του κάστρου: ο ναός του Αγίου Βασιλείου και της Αγίας Κυριακής.

Λυκόσουρα

Σε απόσταση 15 χλμ. από τη Μεγαλόπολη βρίσκεται η Λυκόσουρα μια άλλη αρχαία πόλη που σύμφωνα με τον Παυσανία ήταν η αρχαιότερη πόλη του κόσμου. Στο μουσείο βρίσκονται γλυπτά από το ιερό της Δέσποινας (θυγατέρα του Ποσειδώνα και της Δήμητρας) καθώς και αντίγραφα από υπερφυσικά αγάλματα αρχαίων Θεών.

Λύκαιον όρος

Το ιερό βουνό των Αρκάδων, εκεί που οι αρχαίοι μας πρόγονοι θέλουν την γέννηση του Δία. Στην κορυφή του υπήρχε το τέμενος του Λύκαιου Δία όπου απαγορευόταν η είσοδος στους θνητούς καθώς εκεί η ύλη έχανε τον ίσκιο της.

Εδώ τελούνταν τα αρχαία Λύκαια, αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του Λυκαίου Διός. Οι αγώνες καθιερώθηκαν από τον μυθικό ήρωα και βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα και χαρακτηρίζονται ως η σημαντικότερη γιορτή των Ελλήνων μετά τα «Ελευσίνια» και είναι μάλιστα, αρχαιότερη των Παναθηναίων.

Αγία Θεοδώρα

Στην τοποθεσία Βάστα βρίσκεται η ιδιότυπη εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας , κτίσμα του 9ου μ.Χ. αιώνα. Θεωρείται ένα μικρό θαύμα της φύσης καθώς τεράστια δένδρα (17) στηρίζονται στη στέγη της μικρής αυτής εκκλησίας και άφθονα νερά αναβλύζουν από τα θεμέλια της. Η παράδοση θέλει τα δένδρα μαλλιά της Αγίας, τα νερά το αίμα της και την εκκλησία το σώμα της σύμφωνα με τα λόγια της Αγίας πριν μαρτυρήσει.

Εκκλησούλα

Έξω από τον οικισμό Νέα Εκκλησούλα, ο οποίος βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη, μπορεί κάποιος να δει την Μονή της Παναγίας ή Αγία Μονή. Πρόκειται για ένα παλιό Μοναστήρι χτισμένο σε ειδυλλιακή και κατάφυτη τοποθεσία. Η Μονή υπήρξε τάμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κατά τον αγώνα του 21 και κτίστηκε για την εκπλήρωσή του. Σήμερα υπάρχει μόνο το καθολικό το οποίο έχει αξιόλογες τοιχογραφίες.

Αγία Θεοδώρα
Καρύταινα
Αρχαία Λυκόσουρα
Λεοντάρι