Η Μεγαλόπολη

Η πόλη της Μεγαλόπολης είναι η πρωτεύουσα και το κέντρο της ομώνυμης επαρχίας στον νομό Αρκαδίας. Η επαρχία περιλαμβάνει 2 Δήμους και 43 Κοινότητες. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Νομού Αρκαδίας και στο κέντρο της Πελοποννήσου. Απέχει 200 χλμ. από την Αθήνα και 35 χλμ. από την Τρίπολη.

Η ιστορία της Μεγαλόπολης έχει τις ρίζες της στην αρχαία περίοδο. Χτίστηκε με προτροπή του Επαμεινώνδα το 370 π.Χ., με σκοπό να αποτελέσει ένα κέντρο για όλους τους Αρκάδες και έναν αντίπαλο πόλο δύναμης στη γειτονική της Σπάρτη. Για να κατοικηθεί η πόλη μετακινήθηκαν κάτοικοι από 40 αρκαδικά χωριά και αρκετοί είλωτες που είχαν δραπετεύσει, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι ποτέ αυτή η πόλη δεν θα φερόταν φιλικά στη Σπάρτη. Μετά το 337 π.Χ. η πόλη συντάχθηκε με τους Μακεδόνες.

Το 331 π.Χ. πολιορκήθηκε χωρίς επιτυχία από τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους. Τον ίδιο χρόνο, συγκρούστηκαν οι Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοί τους με τους Μακεδόνες και τους δικούς τους συμμάχους, που είχαν φτάσει για να βοηθήσουν τη Μεγαλόπολη. Οι Μακεδόνες κατάφεραν να νικήσουν, σβήνοντας έτσι κάθε ελπίδα των Σπαρτιατών για ανασύσταση της ηγεμονίας τους.

Το 223 π.Χ. ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Κλεομένης Γ΄ κατέλαβε την Μεγαλόπολη και την έκαψε, αλλά οι κάτοικοί της σώθηκαν ακολουθώντας τον Φιλοποίμενα στην Μεσσηνία. Το 208 π.Χ., ο Φιλοποίμην ως στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας την ανοικοδόμησε. Αργότερα, η πόλη καταστράφηκε οριστικά.

Το αρχαίο θέατρο

Το αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, το μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο στον Ελλαδικό χώρο, χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και συνδέεται αρχιτεκτονικά με το «Θερσίλειον», το βουλευτήριο της Αρκαδικής Ομοσπονδίας. Το κοίλο του θεάτρου, χωρητικότητας 20.000-21.000 θεατών, απαρτιζόταν από 55 έως 59 σειρές εδωλίων που πιθανότατα χωρίζονταν μέσω δύο διαδρόμων σε τρία διαζώματα. Στην πρώτη σειρά του κοίλου, οι λίθινες προεδρίες, τα καθίσματα για τους αξιωματούχους, κατασκευάστηκαν από τον αγωνοθέτη Αντίοχο, κατά τη φέρουσα επιγραφή.

Το Θέατρο της Μεγαλόπολης, πέραν του μεγέθους του, ξεχώριζε επίσης για την απουσία της λίθινης κτιστής σκηνής. Στην αρχική του οικοδομική φάση από το κοίλο ήταν ορατό το πρόπυλο του «Θερσιλείου». Λόγω της απουσίας του σκηνικού οικοδομήματος, κατασκευάστηκε η «σκηνοθήκη» στη δυτική πάροδο του Θεάτρου. Εκεί εικάζεται ότι στεγάζονταν μια κινητή σκηνή, την οποία τραβούσαν μπροστά από το πρόπυλο του «Θερσιλείου» όταν γίνονταν παραστάσεις. Αργότερα κατασκευάστηκε το προσκήνιο με διαστάσεις 31 μ Χ 7 μ.

Το «Θερσίλειο» ήταν μια ορθογώνια υπόστυλη αίθουσα με διαστάσεις 66 μ Χ 52 μ. και μεγάλο δωρικό πρόπυλο στη νότια πλευρά, δηλαδή προς το θέατρο. Οι στύλοι που συγκρατούσαν τη στέγη ήταν διατεταγμένοι ακτινωτά με σημείο σύγκλισης το βήμα του κεντρικού ομιλητή και το δάπεδο της αίθουσας είχε ανάλογη κλίση προς το κέντρο. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν επαφή με τον κεντρικό ομιλητή.